Како што е соопштено од страна на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, до 33% од целата храна е расипанa или отпаднa пред да се конзумира со повеќе од 1 милијарда луѓе гладни секој ден. Според сегашната стапка, отпадот од храна генерира околу 8% од глобалните емисии на стакленички гасови годишно, што го прави трет по големина емитер на стакленички гасови зад Кина и САД. Во Европската унија, околу 88 милиони тони храна се трошат годишно по цена проценета на 161 $
Вишок храна во Македонија
Денес во Македонија депонираме 99,4% од 543.644 тони мешан комунален отпад кој се состои од очила, пластика, хартија и друг вид отпад годишно. Од 543.644 тони мешан комунален отпад, 42% (228.330 тони) е био-отпад, најголем отпад што се состои од градина, храна и друг биоразградлив отпад (т.е. отпадоци од храна).
Колку депонираме?
Имаме над 445.099 граѓани (21% од населението) кои се борат со сиромаштија (заработуваат помалку од 3.155,04 $ годишно за едно четиричлено семејство) и се занимаваат со несигурност со храна секој ден. Во моментов, имаме 50 јавни кујни кои обезбедуваат 1 оброк дневно по цена од 1.43 долари за 3,5 до 4,000 граѓани, само мал дел од популацијата која има потреба, со огромна цена од 1,7 милиони американски долари – 2 милиони долари годишно, поради храната што се купува наместо да ги пренасочи над 5.000 тони вишок на храна што се депонира секоја година.
Колку можеме да спасиме?
На крајот ќе можеме да ја спасиме земјата од 703.415 долари – 1 милион долари годишно од елиминирачките такси за собирање на отпад со воведување нови иновативни методи за искористување на отпадот од храна.